Så kan du kommunicera hållbarhet - konkreta tips för turismföretagare

Så kan du kommunicera hållbarhet för att locka fler av dina favoritgäster - en guide för turismföretagare i Sverige

Jag antar att du strävar efter att göra din verksamhet så hållbar som möjligt. Du kanske redan har kommit långt i ditt arbete, men frågan är om dina kunder verkligen förstår det? Genom att kommunicera hållbarhet på ett smart sätt kan du locka fler gäster att välja din verksamhet - gäster som gärna spenderar lite extra för att de vill bidra till en god sak.

Hållbarhet på enkelt sätt

Vi kan inte fortsätta som vi alltid har gjort. Nu är det bråttom att ställa om. Vi måste bli mer hållbara. För turismverksamheter kan detta handla om allt från att servera mer grönsaker till att göra det enkelt för gästen att välja tåget.

Oavsett vilken typ av verksamhet du bedriver är jag övertygad om att du alltid kan göra mer för att bidra till en mer hållbar värld. Men det är faktiskt inte bara planeten som gynnas av ditt hållbarhetsarbete. Om du dessutom är bra på att kommunicera ditt hållbarhetsarbete kommer du att ha en stor konkurrensfördel och locka många nya kunder.

Undvik floskler och fina ord

När man ska skriva om hållbarhet är det vanligt att man använder sig av floskler och fina ord som egentligen inte betyder något för gästerna. Exempel:

  • "Hållbarhet genomsyrar hela vår verksamhet"

  • "Vi är en hållbar destination"

  • "Vi har ett ständigt pågående hållbarhetsarbete"

Det här sägen ingenting om hur ni arbetar. Frågan är hur vi kan kommunicera hållbar turism på ett sätt så att gästerna förstår och tycker det är bra.

 
 

Framgångsfaktorer för att kommunicera hållbar turism

Det finns många exempel på turismföretag som är duktiga på att kommunicera hållbarhet på ett sätt som verkligen gör skillnad. Här är fyra framgångsfaktorer.

  1. Var äkta och använd talspråk: När du pratar om hållbar turism är det viktigt att vara äkta och genuin. Använd ett vardagligt språk och undvik att låta för formell. Var dig själv och kommunicera på ett sätt som känns naturligt för dig och din målgrupp. På så sätt blir ditt budskap mer personligt och trovärdigt.

  2. Ge konkreta exempel: Berätta vad ni faktiskt har gjort, till exempel att ni har bytt till miljömärkt el, att ni samarbetar med den lokala skolan för ett odlingsprojekt eller att ni samlar in pengar för att skydda en hotad skog. Genom att ge konkreta exempel visar du på handlingskraft och engagemang. Det ger ditt budskap tyngd och trovärdighet.

  3. Fokusera på upplevelser: När du kommunicerar hållbarhet, fokusera inte bara på miljömässiga åtgärder och hållbarhetscertifieringar. Prata istället om de fantastiska upplevelser som resenärer kan få genom att välja hållbar turism i Sverige. Berätta om vandringsleder genom vackra naturreservat, möten med lokalbefolkningen och gårdsbutiker där de kan köpa lokalproducerad ekologisk glass. Genom att betona upplevelserna skapar du en känsla av attraktivitet och lockar fler besökare.

  4. Skapa dialog och engagemang på plats: När gästen väl är på plats kan du lyfta fram utmaningar och problemställningar som ni står inför. Berätta exempelvis om hur kalhyggen påverkar er verksamhet och den biologiska mångfalden, eller att klimatförändringar påverkar snöläget och renarnas födotillgång. Diskutera också med gästerna vad de kan göra för att bidra till en positiv utveckling. Genom att skapa dialog och engagemang involverar du gästerna och gör dem till ambassadörer för era hållbarhetsinsatser.

  5. Involvera gästen i hållbarhetsarbetet: Låt gästen vara aktiv i era projekt. Det kan vara allt från att gästen får vara med och skörda jordgubbar till att plocka skräp på en strand. Det gör att gästen känner sig delaktig och blir till en ambassadör för det ni står för.

Sammanfattning

Att kommunicera hållbar turism på ett effektivt sätt handlar om att vara äkta, att ge konkreta exempel på vad ni faktiskt har gjort, att fokusera på upplevelser och skapa dialog och delaktighet. Så ta dessa tips med dig och börja prata hållbar turism på ett sätt som inspirerar, engagerar. Och som gör att fler väljer att komma till dig.

Foton: Alissa Lalita

 

Marcus Eldh. Foto: Marcus Westberg

Är det dags att arrangera en workshop inom hållbar turismutveckling?